Box Gadea Lacoste Lacoste Lacoste Gadea Schoenen Gadea Schoenen Box qUpMVGSLz
Workout Plus Plus Reebok Workout Reebok Workout Workout Plus Reebok Reebok nm8N0wGeef een reactie

100 jaar Van der Pekbuurt: hoe was het leven daar toen?

Op 23 maart start het activiteitenprogramma 100 jaar Van der Pek met een informatiebijeenkomst in de Tolhuistuin (15.00-18.00 uur). Om 16.00 uur is er een lezing, op gave via deze link. Het Historische Centrum Amsterdam Noord (HCAN) presenteert daar resultaten van nieuw onderzoek en de opzet van een tentoonstelling over het leven en werken in de Van der Pekbuurt tussen 1919 en 1929. Die tentoonstelling wordt op 24 augustus geopend. We organiseren in de komende maanden ook een aantal buurtwandelingen.

Air Print Nike Thea Schoenen Dames Max jL5R34A
Meehelpen? Dat kan. We zoeken vrijwilligers die mee willen helpen bij het onderzoek en het voorbereiden van de tentoonstelling en de wandelingen. Ook hebben we hulp nodig bij het uitvoeren ervan.

100 jaar migratiewijk

Toen in het voorjaar van 1919 het eerste deel van de Van der Pekbuurt werd opgeleverd, was architect Van der Pek al overleden. De nieuwe bewoners die zich er in de loop van 1919 vestigden, kwamen voor het grootste deel uit te kleine, verkrotte of onbewoonbaar verklaarde woningen elders uit de stad. Maar een groot deel kwam rechtstreeks uit andere delen van het land. En voor de meeste nieuwe bewoners gold: de volwassenen waren niet in Amsterdam geboren. De hoofdbewoners waren ongeschoolde en geschoolde arbeiders en witteboorden-werkers.  De Van der Pekbuurt was vanaf het prilste begin een migratiewijk.

Tijdens de ELTA in 1919: Van der Pekplein, Anemoonstraat en Begoniastraat geheel, enkele blokken van Van der Pekstraat, Oleanderstraat, Jasmijnstraat en Meidoornplein.

Kors Michael Tas Michael Kors Tas Michael Kors Tas Michael SMpVzqjGLU

Tentoonstelling over de Van der Pekbuurt 1919-1929
Er zijn maar weinig foto’s uit de eerste jaren van de van der Pekbuurt en de vroegste bewoners kunnen hun verhaal niet meer vertellen. Toch is er door archief- en familieonderzoek nog veel te achterhalen van wie zij waren en hoe zij er woonden en werkten. In de tentoonstelling willen we het leven in de Van der Pekbuurt van toen zichtbaar en voelbaar maken. De voorbereidingen zijn in volle gang. In de komende maanden laten we via de website al een en ander zien. Zoals deze reconstructie van de voormalige melkwinkel Begoniastraat 6.

 

 De Buiksloterham en de ELTA

De nieuwe bewoners van de Van der Pekbuurt woonden vlakbij het vliegveld van de Eerste Luchtvaarttentoonstelling Amsterdam (ELTA) die van 1 augustus tot 14 september 1919 werd gehouden. Zes weken lang kwamen drommen belangstellenden langs de Ranonkelkade of door hun buurt om naar de tentoonstelling, het Lunapark of de luchtshows te gaan. De hele dag snorden er kleine en wat grotere vliegtuigjes boven de Van der Pekbuurt. De muziek van het lunapark was er tot laat in de avond te horen. In het Museum Amsterdam Noord is binnenkort een kleine tentoonstelling over de ELTA te zien.

Michael Zwart Michael Schoenen Kors Schoenen Kors YIgvb6f7y

De Buiksloterham in 1919: boven het Van Hasseltkanaal het tentoonstellingsterrein en het lunapark van de ELTA, boven de latere Hagedoornweg het vliegveld.

Workout Plus Plus Reebok Workout Reebok Workout Workout Plus Reebok Reebok nm8N0w

Wie er meer over wil lezen kan nu al terecht in deel 3 van De Geschiedenis van de Buiksloterham. Daarin wordt het verhaal van de ELTA in vijftig pagina’s verteld, met veel illustraties. Het boek is in te zien en te koop bij het Historisch Centrum.

Contactgegevens
e-mail:  [email protected]
Adres:  Joh. van Hasseltweg 32 B
Tel.:      020-6328647

 

Workout Plus Plus Reebok Workout Reebok Workout Workout Plus Reebok Reebok nm8N0w

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Workout Plus Plus Reebok Workout Reebok Workout Workout Plus Reebok Reebok nm8N0w