Projectenlab Wint Met Flexstagiair Plan De Ddd Award

FlexStagiair: je wint de DDD Award en dan?

Precies een half jaar geleden waren we hard aan het werk met de laatste details voor onze deelname aan de DDD Award: op 8 september stonden Nanning en ik op het podium in de finale. De rest van de avond vloog in een roes voorbij toen we als winnaar waren aangekondigd. Wauw, superblij om te zien dat ons idee voor flexibele stages waarmee jongeren meer vertrouwen in hun eigen toekomst (op de arbeidsmarkt) krijgen ook bij anderen aanslaat!

Maar de volgende dag realiseren we ons ook: nu begint het pas.

Hoe gaat het nu, een half jaar verder?

De basis: een sociale onderneming

Het concept van FlexStagiair hebben we ontwikkeld met een groep ondernemers (verzameld in het ProjectenLab) en één van de eerste vraagstukken waar we mee aan de slag moesten was de organisatie van FlexStagiair. Wat moet er wanneer gedaan worden door wie? Maar ook het fundament van de verdere onderneming: hoe organiseren we onze samenwerking en welke rechtsvorm past daarbij? In het najaar hebben we daarvoor de Stichting FlexStagiair opgericht. Met deze stichting werken we also sociale onderneming de komende tijd verder aan het realiseren van ons doel: studenten voorbereiden op de snel veranderende arbeidsmarkt met stages bij ondernemers en start-ups zodat ze ondernemerschapsvaardigheden kunnen ontwikkelen.

Netwerken bouwen: met onderwijs & ondernemers

Hoe vind je vervolgens stages en studenten? Op dit moment betekent dat vooral veel praten met mensen en veel vertellen over FlexStagiair: met onderwijsinstellingen, met ondernemers, op evenementen en in (online) media. FlexStagiair maakt het mogelijk dat studenten bij zelfstandige ondernemers en kleine start-ups kunnen stagelopen, maar tegelijkertijd sluit dit concept vaak niet helemaal aan bij de onderwijspraktijk.

Vaak is er een vereiste dat stagebedrijven bijvoorbeeld een minimum aantal medewerkers hebben en zijn er specifieke inhoudelijke eisen aan de stage. Dus: hoe zorgen we ervoor dat het FlexStagiair model ook past bij deze eisen? Bijvoorbeeld omdat de bundeling van ondernemers er al voor zorgt dat studenten bij meer dan 1 enkele ondernemer stagelopen, en vaak bij twee of drie. Of omdat we goed de stageopdracht afstemmen met de ondernemers: een stage delen met meerdere ondernemers betekent tenslotte wel dat er een duidelijke inhoudelijke samenhang moet zijn voor de stagiair. En laat dit soort eisen nou vooral per opleiding georganiseerd zijn…

FlexStagiair in publicatie Rabobank Dichterbij (december 2016)

Tegelijkertijd zorgen we voor meer aandacht bij ondernemers: in regio Den Haag, maar ook daarbuiten laten we zien hoe makkelijk het nu is om als zzp’er of start-up een stagiair aan te nemen, ook als dit maar een paar dagen per week is. Als de ondernemer zorgt voor interessante stagewerkzaamheden, tijd voor een deel begeleiding en in het ideale geval collega-ondernemers om de stageplaats mee te delen, gaan wij aan de slag om een passende stagiair te zoeken. Die boodschap slaat aan, en achter de schermen werken we aan een aantal nieuwe stagevacatures om per april te vullen.

De eerste stagiairs!

Maar lukt dat ook in de praktijk? Ja zeker! Sinds een paar weken werkt Muhammed bij ons, de eerste FlexStagiair-stagiair! En begin maart begint Eline met haar afstudeerstage bij FlexStagiair.

Met hen creeëren we de komende tijd meer gave stageplaatsen bij ondernemers. Goed voor studenten zodat zij straks beter voorbereid de arbeidsmarkt op kunnen. Goed voor ondernemers om met extra studentenpower hun onderneming verder te laten groeien.


Zelf ambitie om een maatschappelijk probleem in Den Haag aan te pakken? Op 8 maart worden de 9 dromen gepresenteerd voor de DDD Award 2017 bij het Denken Event. En op 21 maart kun je bij de inspiratiesessie ons alles vragen over hoe het is om mee te doen aan de DDD Award zodat je goed voorbereid de wedstrijd in gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *