Flexibele Arbeidsmarkt

Hoe overleef je als werknemer in de 21ste eeuw?

 Hoe was het vroeger?

Toen ik lang geleden als student via een uitzendbureau in de catering werkte heb ik een keer een afscheidsborrel verzorgd voor iemand die 40 jaar bij één bedrijf in dienst was geweest en met pensioen ging. Het was toen een treurige bedoeling; er kwamen maar weinig collega’s afscheid nemen, de ruimte was ongezellig en de standaard borrelhapjes (bitterballen, nootjes en kaaskoekjes) hebben we na afloop maar zelf opgegeten als uitzendkrachten, omdat het zonde was om weg te gooien.

Sindsdien zijn de tijden veranderd

Waar vind je nu nog iemand die zo lang voor één bedrijf werkt? Misschien nog een paar mensen van de oudere generaties, maar voor de jongeren die nu afstuderen zal dat zeker niet zo zijn. Zij krijgen te maken met een arbeidsmarkt die veel flexibeler is geworden en die in hoog tempo verandert.

En nu?

Een recent artikel in Elsevier meldde dat veel banen verdwijnen of veranderen door digitalisering en robots. Ook maakt het vaste contract steeds vaker plaats voor flexibele dienstverbanden. Werknemers die gewend waren aan een vast contract gaan nu als zelfstandige aan de slag. In het artikel wordt betoogd dat vooral aanpassingsvermogen nodig is om te overleven. Ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat ook twintigers – als ze niets doen – over een paar jaar merken dat hun kennis en vaardigheden verouderd zijn.

“Ook zij moeten actie ondernemen”, aldus Elsevier.

Belangrijke competenties die je in deze tijd nodig hebt zijn oplossingsgerichtheid, inlevingsvermogen en creativiteit. Maar het allerbelangrijkste volgens Elsevier is flexibiliteit en aanpassingsvermogen. En wat is nou een betere manier om die competenties te ontwikkelen en in de praktijk te brengen dan met een flexstage?

Dus FlexStagiair blijkt een gat in de markt te zijn!

Tijd voor FlexStagiair!

Zoals hierboven staat vermeld is volgens Elsevier het allerbelangrijkste flexibiliteit, precies hetgeen wat FlexStagiair studenten en ondernemers aanbied. Door flexibele stages aan te bieden bereid FlexStagiair studenten voor op veranderende en flexibele arbeidsmarkt.

Klik hier om naar het artikel van Elsevier te gaan.

Dit blog is geschreven door Esther Langen, mede-oprichter van FlexStagiair

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *